vrijdag 19 september 2014

het digitale tijdperk...

laptops, tablets, smartphones, smarttv's, smartwatches... noem maar op en het bestaat in één of andere smart of andere digitale vorm..

Als mama van twee opgroeiende kinderen (7 en 5) krijg ik er de kriebels van.  Mijn haar komt recht als ik kinderen zie waar al hun vrije tijd op gaat aan het computer gedoe, als ik merk dat in de scholen men de kinderen meer en meer stimuleert om dingen op de pc te gaan doen.

Voor alles bestaat wel een app of computerspel: om tafels te leren, om dictee te oefenen enz...
Waar is de tijd dat we bij het thuiskomen nog gezellig rond de tafel zaten of samen met de blokken speelden.

In mijn gezin is mama Fien vrij streng wat digitale beleving betreft, al weet ik ook dat ik het niet kan tegen houden en dat het tot deze generatie behoort, toch probeer ik het zolang ik kan het tot een minimum te beperken.  In het weekend mogen de dames maximum 1,5 uur  per weekend (zaterdag en zondag en af en toe eens de vrijdagavond) op de laptop.
Een tablet hebben we ergens liggen (7 inch is wel vrij klein, en wordt daardoor nooit gebruikt) wordt niet gebruikt.
Ik probeer mijn kinderen vooral op te voeden met oog voor de natuur en ik vind het uiterst belangrijk dat ze spelen, vooral buiten.
Vaak krijg ik de opmerking: "wat moeten ze doen als het zo'n slecht weer is?  dan is een tablet toch gemakkelijk..."  Misschien wel dat het gemakkelijk is maar als het slecht weer is trekken mijn kindjes gewoon een jas aan en regenbotjes en spelen ze in de tuin of knutselen ze wat...
wat deden mama en papa vroeger toen ze klein waren en er nog geen sprake was van digitalisering?

Let op ik ben heus niet ouderwets, en ik weet ook wel dat ze opgroeien in een digitale wereld.  Maar ik wil ze gewoon ook nog laten genieten van de simpele dingen in het leven... Ik weet ook wel dat ik het niet ga kunnen blijven tegenhouden maar ik vind 7 en 5 nog veel te jong voor een eigen tablet of wat dan ook...

Laat kinderen nog wat genieten van gewoon spelen en gewoon kind zijn...4 opmerkingen:

  1. Nanou mag 's avonds en in het weekend even tv kijken (vooral 's morgens vroeg, in het weekend, wat egoïstisch, maar dan kan ik wat langer luieren), ze heeft ook een Nintendo waar ze enkel in het weekend op mag (ook wel beperkt qua tijd) een pc, laptop of pad zijn nog niet voor haar. Als ze dit op school willen gebruiken (geef toe, sommige apps zijn ook echt wel handig), geen probleem, maar thuis is spelen ook de bezighouding die op de eerste plaats staat!
    x

    BeantwoordenVerwijderen